Krönika

NEDSKRÄPNING I STILLA HAVET

Vi läste i en artikel härom dagen om att man har hittat 37 miljoner bitar plast i havet.

Mer än 17 ton skräp har flutit i land på en avlägsen ö i Stilla havet.

På grund av att man kastar så mycket skräp i Stilla havet så har det fått ett eget namn ”the great Pacific garbage patch”. Vissa arter är utrotningshotade på grund av nedskräpning  t.ex. havssköldpadda och karettsköldpadda.

Vi såg på lilla aktuellt att det var ett fartyg med plastankor som välte av fartyget för 30 år sen, de flyter fortfarande omkring och det betyder att plast inte försvinner.

Vi tycker att vi måste hitta andra material som kan ersätta plast.

Källor:

metro.se

svenska.yle.fi 

listor.se 

Skrivet av: Leon och Agnes L

Förminskning av gös i Östersjön

Det har skett en rekordförminskning av gös i Östersjön, det beror antagligen på mycket fiskande och att skarv och säl har ökat på sistone. I Mälaren har dem skapat en regel att öka storleken på hålen eller maskorna i näten, så gösen dels kan ta sig ur och därmed skulle ha en chans att föröka sig. En glädjande nyhet är att den har förökat sig. Detta innebär att gös kommer att finnas i framtiden.

Källa: http://fiske.zaramis.se/2017/11/09/minskade-gosbestand-i-norra-roslagen/

Skriven av: Joakim och Moyna

Stoppa hajfisket!

Hajar har ett oförtjänt rykte om att vara hänsynslösa rovdjur som attackerar människor. I själva fallet är det mycket troligare att en haj blir dödad av en människa.

Vi har sett en bild på en hammarhaj som har blivit av med sin fena och sakta sjunker ner till botten och det berör oss att se det. Vi blir både ledsna och arga när vi ser det här.🙁

Om det fortsätter så här så kommer vissa haj arter dö ut.

Vi vet att det finns restauranger som tjänar mycket pengar på att göra tex hajsoppa.

Kan man inte hitta någon annan mat att äta än hajsoppa?

Vi kan inte göra så mycket åt det här men det finns en organisation som heter WWF och man kan faktiskt bli en fadder till en haj.

Källa: http://www.wwf.se/

Skrivet av: Adam och Logan

Människor riskerar sina liv 

Vi kollade på en film i skolan som handlar om vatten, och hur vi människor använder det. Det var en grej som vi uppmärksammade extra mycket, hur människor riskerar sina liv för att vi har fiskat för mycket. Då tänker ni väl att det är dem själva som har fiskat för mycket. Men vad ska de leva på då?

Skänk hundra kronor t.ex. till WWF. WWF jobbar med ett arbete mot den stora förminskningen av fisk i havet. En ny undersökning visar t.ex. att det snart finns mer skräp än fisk i haven. Under tusentals år har vi betraktat havet som oändligt. Vi kunde segla på det i evigheter och fortfarande upptäcka nya hav. Vi kunde fånga så mycket fisk vi ville och ändå fanns det alltid mer, men nu har det förändrats. Dom människor som inte har samma liv som oss får det riktigt tufft. Varför ska man behöva riskera sina liv för mat? Så vi skulle vilja att ni tänker på vad ni slänger i havet.

Många tänker nog på att en plastpåse inte gör någon skillnad. Men tänk om alla människor skulle slänga en plastpåse i veckan, tänk om fem år hur ser havet ut då? Så tänk på vad du slänger i havet så vi får ha kvar vårt hav och vår fisk, så får dem fattigare det lättare, eftersom att fisken kommer öka.

/Lucas, Kajsa, Charlotta

Källor:

http://www.givarguiden.se/

http://www.wwf.se/

UTROTNINGSHOTADE HAJAR

Det största problemet är utan tvekan överfiskning. I Asien betraktas hajens fena som en delikatess. Ändrade klimatförändringar, miljöförstörning och inte minst överfiskning, innebär att minst en tredjedel av de stora världshavens hajarter hotas av utrotrotning.

Dem som skär av hajens fena tjänar en hel del pengar. Men vi vet ju inte hur det är för vi bor i ett land utan hajar. Tänk att vara en haj själv att få sin fena avskuren och dö eller, inte kunna simma eller så förblöder du.

                                  SÅ KAN DU HJÄLPA

Ät inte fisksoppa! Köp inte MSC-märkt fisk. Då bidrar du till att minska bifångster. Långrevafiske efter tonfisk förknippas ofta med bifångst av haj. Välj alltså inte MSC-märkt tonfisk. Så gå in på WWF och hjälp hajarana!

Källa: wwf.se

Allt om vetenskap

Skrivet av: Elize och Vilmer

           Rädda Östersjön!

Östersjön är värst drabbad av övergödning i hela Sverige, även finska viken och Rigabukten är allvarligt drabbade av Östersjöns övergödning. Östersjön går fortfarande att rädda men då måste vi se till att minska utsläppen av bland annat gödsel.

Varje år tar Östersjön emot mer än 30 000 ton fosfor och nästan en miljon ton kväve. Det mesta kommer från åkrarna när det rinner ut gödsel i havet, men det är inte bara gödsel som bildar övergödning, utan även avgaser från trafiken och orenat avloppsvatten. Vi behöver rädda alla sjöar som är drabbade av övergödning, men eftersom Östersjön är värst drabbad i Sverige, så därför behöver vi satsa mer på att rädda den. Vi kan bland annat rädda Östersjön genom att försöka återställa våtmarker, sjöar och vattendrag i odlingslandskapet.

Om ni vill bidra till att rädda Östersjön, så tycker vi att ni ska gå in på WWF.se och Swisha en gåva eller bli månadsgivare för WWF:s viktiga arbete för att rädda Östersjön.

Källor:

havet.nu

wwf.se

smhi.se

miljoportalen.se

Skrivet av: Amanda, Nathalee, Liam och Neo

 

Hur kan det vara så svårt​

Vissa människor tar hand om miljön. Men det räcker inte.​

Vi bor i Östhammar och har märkt att miljön i haven är viktiga för oss. Bara i Nordsjön tror man att det slängs omkring 20 000 ton skräp i havet varje år. Men det kan vara mer. Det är för mycket tycker vi. Vissa länder tar hand om sin miljö, men vissa inte. Vi vill att alla länder ska göra vad de kan. ​

Vi vill inte att naturen ska dö. För att vi kan inte leva utan den. Om vi alla fortsätter kommer djuren i haven dö ut. Vi vet även att det inte alltid är så lätt, men vi måste försöka.​

Det är galet hur mycket skräp som finns i haven, men det finns även mycket skräp i naturen. Det vanligaste skräpet på land är fimpen och i havet är det plast, vi måste sluta.​

Skrivet av: Gustav och Zabine

Nedskräpning i havet!

Problemet finns över hela världen, i både sjöar och hav.  Fiskar och människor dör av smutsigt vatten. Omkring 800 barn dör varje dag av smutsigt vatten, som kan lösas genom att inte kasta skräp i havet som rostar och smutsar ner haven.

Gamla fiskeredskap, krossat glas m.m hamnar i vattnet. Vi tänker att om det händer kan människor och djur skadas och sedan så rinner det blod ut i havet tills någon får det i sig och sedan kan det hända att man blir blodförgiftad, då kan det leda till att man dör om man inte får medicinering.

Det vanligaste skräpet i havet är plast, det är mellan 5-13 miljoner ton skräp i havet varje år.

Skrivet av: Emma och Philip K

 

Överfiske i Fillippinerna

70 procent av landets fisk är överfiskade.

På ett år äter ungefär landets invånare 2,35 miljoner ton fisk per år.
På ett ungefär äter en person 600gram fisk i veckan.

Skulle fisken försvinna skulle det orsaka svält i landet. Vi hoppas att det är någon som föder upp fisk i landet.

Skrivet av: Linus och Uno 

Skräp dödar fiskarna i havet

Skräp som slängs i havet eller på annat sätt, orsakar problem för både människor och djur. Fåglar och fiskar och marina däggdjur kan fastna i nät och andra förlorade fiskeredskap. Och fiskarna kan råka äta plast p.g.a. att fiskarna tror att plasten är föda. Skräp som flyter runt i havet påverkar fiskar och andra marina djur i havet.

Nedskräpning i haven är ett stort miljöproblem som leder till lidande för många marina djur. Men det är också ett problem som orsakar stora miljöproblem. I Nordsjön dumpas stora mängder skräp varje år. Marint skräp kommer både från land och hav. Förpackningar och engångsartiklar som slängs eller glöms kvar på stränder och klippor hamnar i havet om ingen tar hand om det.

Även nedskräpning i städer är ett problem, då havet befinner sig längst ner på stegen och blir en mottagare av skräp från land som förs ut till havet via vindar och vattendrag. Vi tycker att man borde skaffa stora båtar som åker runt med ett nät och tar upp saker från ytan, t. ex skräp, plastpåsar, aluminiumburkar.

Källa: https://www.havochvatten.se/hav/fiske–fritid/miljopaverkan/marint-skrap.html

Skrivet av: Vincent och Nelly

 

 

Lika många blåvalar som det bor människor i Östhammars kommun

Det finns 5000-25000 blåvalar och det bor ca 21000 människor i Östhammars kommun. Under de första årtiondena av 1900-talet minskade arten från 40000 djur till färre en 10000.

Vi tycker att det ska bli hårdare straff om man tjuvfiskar blåval. Vill ni inte att våra barnbarn ska se de fantastiska blåvalarna? Vill ni att våra barnbarn ska kolla på skräp i havet istället för fiskar?

Vi vill inte att våra barnbarn ska växa upp och inte ha möjlighet att se dessa djur. Sluta släng saker i havet och sluta tjuvfiska, tillsammans kan vi göra skillnad.

Om ni vill eller kan, kan ni skänka pengar till WWF.

www.wwf.se/insamling/fadder/marinfadder/1546961-marinfadder-start-b

https://www.wwf.se/insamlingsportal/gvor/135885-samlingssida-gva

http://egeninsamling.wwf.se/raddahaven

Vi tycker att de ska bli hårdare straff om man tjuvfiskar i alla världens länder. Vi vill att i framtiden ska fortsätta finnas blåvalar och att dem blir fler.

Här kan ni gå in och läsa om tjuvfiske mot blåvalar i Sverige:

https://www.havochvatten.se/

Skriven av: Melvin och Elva

         

VI FÅR SKRÄPET I OSS!

VI FÅR SKRÄPET I OSS SOM VI SLÄNGER PÅ STRANDEN!

En välkänd uppskattning är att det kommer att vara mer plast än fisk i haven år 2050 om inget görs. Men nu tänker ni säkert att en städare kan städa upp det men nej dem ska inte behöva ta sin tid till det. För att ni kan ta erat skräp och slänga i soptunnan.

Om ni inte slänger det så kan det sköljas ut i vattnet och bli till mikroplast och fiskar får i sig det och utrotningshotade fisk arter kan dö ut. De fem värsta skräpet för djuren som bor i haven är: fiskeredskap, plastpåsar, ballonger, cigaretter och flasklock.

Nedskräpningen kostar samhället stora summor, men den exakta kostnaden är svåröverskådlig. Enligt bedömning från 2014 gjord av Clean Europé Network kostar nedskräpningen i Europa 25 euro per invånare och år.

Källa: Håll Sverige rent

Skrivet av: Mathias och Olivia

Badvatten ligger i riskzonen

Vid krutuddens badplats så är det inte bra att bada.För många folk matar änderna så det flyter fågelbajs.

Fågelbajset gör så vattnet får dåliga värden, man har bland annat hittat tarmbakterier som kan göra människor sjuka om dem sväljer de vattnet många gånger.

Jag gillar att bada. Så det är tråkigt att det inte går att bada där, för att som det är fågelbajs + det är farligt att bada där .

Om vi fortsätter att mata änderna och skräpa ner i naturen så kommer vi snart att inte ha något vatten att bada i.

Änderna måste ju få leva men man bara inte matar dem så ofta för om vi matar dem så ofta på krutudden så stannar änderna kvar och vill ha mat och så bajsar  dem på  bryggan och i vattnet så man inte kan bada och då blir det vatten problem!  Hoppas att alla hjälper varann så man inte skräpar ner, om vi skräppar ner så sjunker de ner och  så åker det  i sjön/havet och det är inte bra för djuren, naturen eller oss människor.

Skrivet av: Ronja Johansson

 

 

 

Avfall från båtar

Avfall från båtar kan döda nästan allt i vattnet. Det är ju så himla roligt att åka båt, men det kan leda till att allting i vattnet dör. Folk åker mycket båt, och klagar på andra men dom åker inte lika mycket båt som dom själva gör.

Vattnet måste renas. I framtiden, om vi rengör vattnet, kommer det bli som nytt.Vi kan släppa i kalkbomber som rengör vattnet. Men om vi inte gör det kommer vi inte kunna leva på jorden. Och vi borde sluta ha stora fartyg.

Men om vi sköter vattnet kommer vi i framtiden kunna bada fiska.

Sköt om vattnet.

Skriven av. Isac & Elin

 

 

Skräp, havets fiende!

Walter, Amadeus, Clara.

Om du skulle slänga något i havet så försvinner det inte. Du kanske aldrig blir påverkad av det, men det betyder inte att ingen blir. Fiskar och andra djur dör tack vare allt skräp i havet. Och folk kan skära på skräp när dem badar.

Och du kanske tänker. – Hur kommer det påverka mig om jag slänger en plast bit i havet. Men om alla skulle göra så skulle alla fiskar dö, vilket inte kommer hjälpa någon.

Och det är därför jag tycker att du inte ska slänga skräp i havet och sjöar.

 

Rädda sjöhästarna!

Rädda sjöhästarna!

Dom håller på att dö ut, för att vi torkar dem och använder dem till t.ex. astmamediciner. Vi tycker att man ska använda mediciner som inte innehåller sjöhästar.

Vi tycker att man inte ska torka sjöhästarna och använda dem till prydander och souvenirer. För risken finns att dem dör ut.

Du kan också påverka genom att inte köpa prydnader, souvenirer och astmamediciner som innehåller sjöhästar.

Källa: WWF.se

Skriven av: Edit och Mateo

 

 

Låt sköldpaddorna leva!

Visste ni att det dödas ungefär 50 000 sköldpaddor varje år!

Vi människor är dem största hoten mot sköldpaddan. Vi säljer delar av sköldpaddan för att vi ska kunna tjäna pengar.

Sköldpaddorna har minskat mycket, på grund av föroreningar i haven. Det tycker vi är fel! Kasta inte skräp i haven!

Vissa arter blir till och med jagade olagligt för sitt kött och sina ägg, som är en delikatess i vissa länder.

Det är en av anledningarna till att dem blir akut utrotningshotade.

KASTA INTE SKRÄP I HAVEN! SLUTA JAGA SKÖLDPADDAN!

Skriven av: Ilayda och Anton

1 barn i minuten dör pga. smutsigt vatten!

Varje dag dör 5000 barn under 5 år på grund av smutsigt vatten. Ungefär 2,1 miljarder människor på jorden saknar tillgång till rent vatten. Varje år dör 2 miljoner barn på grund av vattenrelaterade sjukdomar. Barn som inte har tillgång till vatten utvecklas oftast långsammare och blir sjukare jämfört med barn som har tillgång till vatten. Sedan 1980-talet så har det halverats med barn som dör av vattenrelaterade sjukdomar, då dog ungefär 3 miljoner barn per år på grund av orent vatten. Det här beror  även på brist av toaletter och dålig kunskap om hygien. Det är även mer än 1 barn som dör i minuten av smutsigt vatten.

Den här händelsen har berört oss för att de här är nått som pågår i vardagen och det är hemskt.

Om man bara skänker en liten summa pengar till tex UNICEF, så kan man göra en stor skillnad för barn i världen och en liten summa pengar går till nåt så viktigt som att rädda barn så dem kan bli vuxna.

Så för att samma fatta de hela, om man skänker en liten summa pengar så kan barn i världen få rent vatten och då kan man rädda liv!

Skriven av: Maya Myson och Eskil Persson

 

Östersjön förorenas  

Fiskarna dör ut!

Vi kan förbättra,

men vi måste fiska för att överleva.

Östersjön förorenas och vi blir ledsna när fiskarna dör ut. Det kan vi stoppa genom att inte kasta skräp i sjön, och städa upp efter sig. Det är synd om fiskarna när sjön förorenas. Man blir tokig på folk som släpper ut avgaser och skräp i naturen. Det är inte bara havet och djuren i det som försvinner, utan även vi. Vi får ingen mat, vi lever nästan av fisk, hur ska vi överleva utan fisk. Det kan vi inte. Hur ser jorden ut utan människor, det är bra om människorna försvinner för då kan dom inte ställa till det, men dom kan heller inte återställa de skador vi gjort. Jag tycker att Östersjön ska vara kvar, och fisken i det.

Skriven av: Moyna Mattson och Joakim Nilsson

Vattenbrist. 

 Ingen kan göra allt men alla kan göra något, hjälp vårt vatten! 

I somras var det en stor vattenbrist i nästan hela Sverige. Du kanske tänker att, vad gör de om jag låter vattnet rinna när jag borstar tänderna. De bor ca 5500 människor i Östhammar, så tänk om alla lät vattnet rinna när dom borstar tänderna. Om en människa låter vattnet rinna så förbrukar man 25 L vatten bara på att borsta tänderna! Så, tänk om alla gjorde det, tänk så mycket vatten vi förbrukar då.

Om du duschar lite kortare eller låter bli att tvätta bilen en gång och stänger av kranen när du borstar tänderna, så kan du göra mycket.

 

Skriven av: Amanda J, Oskar, Philip J och Vega

 

Oljeutsläpp

Det minskar men finns kvar!                                                                         Jag tycker oljeutsläpp är hemskt för att det drabbar fiskar men även fåglar. Oljan är farlig för djuren. Fåglarna skulle dö om dom blir täckta av olja.

När en fågel blir täckt av olja kan den dö av tillexempel uttorkning, svält eller så drunknar dom. Oljan påverkar inte fiskar lika mycket som fåglar men dom kan dö. Om fiskar skulle få olja i sig skulle dom dö.

Oljetransporterna ökar och även risken för oljeutsläpp, vissa oljeutsläpp är inte med flit men vissa släpper ut olja med flit. Jag tycker oljeutsläppen är superdåliga för de skadar djuren. Vissa tycker kanske att vad gör de om lite fiskar och nån fågel dör, men de gör mycket, för om oljeutsläpp fortsätter kommer ALLA havets djur dö inklusive fåglar!

Källa: https://www.havochvatten.se/

Skriven av: Jenny Lagergren och Aron Dahlberg

     

ÖSTERSJÖN

                      ”Östersjön dör ut”

Människor måste tänka på vart de slänger skräp. Om inte alla hjälper till så kan havsdjuren i Östersjön dö ut. Östersjön måste överleva för att det är vattentransporter som försvinner. Runt östersjön bor ca 85 miljoner människor som påverkar och påverkas av innanhavet. Och om ingen hjälper till är det slut med all vattentransport. Vi vill att Östersjön ska överleva! Om inte Östersjön överlever så överlever inte heller t.ex. torsk, blåmusslan och havstulpanen. Det finns ju andra ställen man kan fiska på men då måste man åka längre och då kommer det ut mer avgaser och utsläpp som inte heller är bra för haven. Människan måste skärpa sig annars dör Östersjön ut!

Källor: havet.nu och allt om vetenskap.

Skriven av: Aron L och Wilma.

Dödar och säljer!

En tredjedel av världens hajar riskerar att utrotas. Omkring 100 miljoner hajar fångas varje år.

Vi tycker att det är fel att hajar måste dö på grund av att folk vill tjäna pengar, de dödar och de säljer! De säljer ett kilo hajfenor för upp till 400 dollar! De skär av fenorna och kastar sen tillbaka hajarna levande i havet, som är olagligt i EU!

Vi vet att folk försörjer sig med att sälja hajfenor, men det är olagligt! Så sluta äta hajfenssoppa så slutar folk till slut att döda hajar!

Skriven av: Ronja & Johan

Källa: WWF.se

   

   Hajfiske utrotas

Varje sekund dödas tre hajar. Många för sina fenor. WWF står för världsnaturfonden, dem försöker rädda djur som är utrotade. Det plågsamma hajfisket måste stoppas. Det berör oss mycket. När hajen fångats så skärs fenorna av och kroppen kastas tillbaka överbord. Det är hemskt. Vi mår inte bra av att höra det här. Det är onödigt att hajarna dör på havets botten på grund av oss människor. I Asien anses hajfenssoppa vara en delikatess. Och det höga priset på fenan har lett till en jakt som allvarligt hotar överlevnaden för flertal hajarter. Alla kan hjälpa till! Bli marinfadder för ett levande hav.

Källa: http://www.wwf.se/wwfs-arbete/arter/hajar/1333897-hajar

Skrivet av: Emilia Emriksson, Leo Lundqvist och Allan Molarin

 

NEDSKRÄPNING AV HAVET

5-13 miljoner Ton skräp hamnar i våra hav varje år. Fåglar och marina däggdjur trasslar in sig i skräpet eller misstar det för mat. Mest skada gör du när du slänger t. ex fiskeredskap, plastpåsar och ballonger i havet. Djur dör av skräpet VI slänger i havet, man ska inte slänga skräp i havet för det kan döda djur och förgifta vattnet. Alla kan sluta slänga skräp i havet om de vill, och det gör skillnad. Nu kanske du tänker ”vad gör det om jag slänger, jag är ju bara en av sju miljarder.” men om alla tänker så, så slänger ju alla snart igen och dessutom så måste alla sluta om havet ska bli helt skräpfritt. Det är därför alla måste sluta slänga sitt skräp i havet.

Källor: hsr.se, Havochvatten.se

Skriven av: Alve Svanberg och Fanny Johansson