Reportage

 ANTARKTIS

(Grundbild pixabay.com/jodeng- green screen Walter)

Att vara forskare verkar vara det häftigaste yrket. Tänk att få uppleva dessa djurarter och natur flera gånger! Vi befinner oss på världens mest kallaste plats, en värdsdelsom har is som sitt kännetecken.

Antarktis är jordens kallaste plats. Det är också den enda världsdelen där det inte bor någon människa. Ibland på vintern kan det bli upp till -80 grader! Den lägsta temperaturen någonsin uppmätt på Antarktis är -89 grader, det var den kallaste temperaturen någonsin uppmätt på jorden till och med! På en del ställen är inlandsisen flera kilometer tjock! Ungefär mitt i Antarktis ligger Sydpolen (världens sydligaste punkt), där är det ljust dygnet runt på somrarna och på vintern är det mörkt. Antarktis är 14 miljoner km2. Det finns två aktiva vulkaner på Antarktis, den ena heter Deception Island och ligger långt under Antarktis is, den andra heter Mount Erebus och ser ut som man tänker sig att en vulkan ska se ut. Krabbätarsälen är den vanligaste sälarten i Antarktis. Visste ni att 90 % av ett isberg ligger under ytan!

(bild av Fanny och Alve)

Alve och Fanny

Källor = Upptäck världen geografi (bok), https://www.hurtigrutenresan.se/inspiration/resmal/antarktis/10-fascinerande-fakta-om-antarktis/ , https://sv.wikipedia.org/wiki/Isberg.

 Vi är vid Panamakanlen!

Här är det livat och glatt. Nu skulle man vilja vara  vara arkitekt eller ingenjör! Vilka möjligheter!

(grundbild pixabay.com/neufal54 green screen Vega)

Man började bygga Panamakanalen 1881 och den blev klar 33 år senare, 1914. Panamakanalen är en kanal som knyter ihop Atlanten och Stilla havet. Bakgrunden till att bygga Panamakanalen var för att skapa en snabbare sjöväg runt de amerikanska kontinenterna, men också för att undvika den farliga vägen via Drakpassagen och Kap horn på spetsen av Sydamerika.

Man kan färdas åt båda hållen samtidigt och när vi står här kommer stora amerikanska lastfartyg förbi.

Kostnaden att bygga var 375 000 000 dollar. För att bygga Panamakanalen behövdes 27 miljoner kg dynamit. Den har en längd på 77 km och ett djup på 26 m. Antal transporter per år är 12 000-15 000 (ca 40 per dag)

Vega och Oskar

Källa 123 Fakta.com

Oljeplattformar

(grundbild pixabay.com/ambguinn greenscreen Aron)

Här är vi, Wilma och Aron. Vi befinner oss ute på Nordsjön på en norsk plattform. Det blåser och resan hit med helikopter kändes svajig och lite farlig.

En oljeplattform är som ett litet samhälle i miniatyr. Där finns både sjukhus, biograf, restauranger och motionsanläggningar. En del plattformar är väldigt stora, de kan väga över 600,000 ton och vara nästan 300 meter höga.

Från oljeplattformen borrar man sig meter efter meter ner i havsbotten. När borren når en oljefyndighet börjar arbetet med att pumpa upp olja.

Runt de största plattformarna cirklar räddnings fartyg dygnet runt, året runt. Inga andra fartyg får komma närmare än 500 meter från en plattform.

Säkerheten är jätte viktig för brandrisken är stor på plattformar. Man har ofta brandövningar och alla måste ha speciella skyddskläder. En gnista eller en eldflamma kan få hela plattformen att fatta eld.

Olja Är den energikälla som vi använder mest. Det beror bland annat på att det är av olja vi gör bensin. Och det behövs mycket bensin till alla bilar vi kör.

Bild av Wilma

Wilma och Aron

 

Källa: Koll på geografi 5 , 2017

 

Nederländerna kampen mot havet

Vi befinner oss i Nederländerna. Här är det väldigt speciellt. Landet växer nämligen.

(grundbild pixabay.com/Mrs Brown greenscreen Alve)

Landet har fåt sitt namn därför att stora delar ligger lägre än havsytans nivå. Ibland kan det bli översvämningar. För att förhindra det har människor byggt vallar längs kusten. Valarna är naturliga sanddyner som skyddar låglandet och de torrlagda områdena från nordskön. De kan stå emot en våg som är mer en 5,5 meter över normal nivå. En av de värsta översvämningarna hände år 1953. Nästan 2000 människor miste livet för att det hade varit hårda stormvindar gjorde att skyddsvallarna gav vika för vattnet och stora delar svämmades över.

Det bor över 16 miljoner människor på en yta som är ungefär lika stor som Jämtland och Medelpad tillsammans. Genom att bygga vallar och pumpa bort vatten har delar av havsbotten omvandlats till land. Dom torrlagda områdena kallas för poldrar och de används till att odla och bygga hus på. Hälften av Nederländernas yta är idag poldrar. Pumpar måste jobba dygnet runt för att hålla undan vattnet från poldrarna. En översvämning skulle innebära en stor katastrof för de människor som bor och arbetar i dessa områden.                                                                                                                                                                              Zabine och Gustav

 

Källa: Koll på Europa

Nilen

Vi befinner oss vid Nilens mynning. Det är varmt och fuktigt. Det myllrar av liv och rörelse .

(grundbild pixabay.com/RunPorter green screen Mateo)

Nilen är en flod i östra Afrika. Den är omkring 667 mil lång .

Nilens mynning ligger vid Alexandria vid Egyptens strand mot Medelhavet. I Khartoum i Sudan flyter vita och blå Nilen ihop.

Nilen har längre räknats som världens längsta flod men enligt senaste uppgifterna har  Amazonfloden i Sydamerika gått om! Om det är sant eller inte vet vi inte, men uppgifterna kommer från  UR:s Geografens testamente.

Förr svämmade Nilen över varje år. För att hindra översvämningarna byggde man på 1970 talet en damm tvärs över floden.

Emilia och Leo

Källa:  Upptäck världen , https://sv.wikipedia.org/wiki/Nilen

Floden Rhen

Vi befinner oss vid floden Rhen i Köln Tyskland. Floden ser smutsig ut och det är inte inspirerande att bada precis.

(grundfoto pixabay.com/Pascal green screenfoto av Nathalee)

Den del av Rhen som besöks av flest turister ligger mellan städerna Mainz och Klön.

Rhen bildar en naturlig gräns både mellan Schweiz och Tyskland och mellan Frankrike och Tyskland. Rhen är Europas femte längsta flod.   Floden är Europas viktigaste vattenväg. Mindre lastfartyg och framförallt pråmar är en mycket vanlig syn på floden och en pråm är ett lastfartyg, vanligen utan egen framdrivningsmaskin, avsedd att bogsera. Längs Rhen finns det fler borgar än någon annan stans i hela världen.  Nästan 50 miljoner människor är beroende av vattnet i Rhen. I dag samarbetar länderna för att få Rhens vatten så rent som möjligt. De har kommit överens om att minska utsläppen från hushåll, jordbruk och industrier och att bygga flera och bättre reningsverk. Rhens vatten, som tidigare jämförts med ett avloppsdike, är i dag så rent att laxen har kommit tillbaka. Den var tidigare utdöd under många år. Loreley är en brant klippa som reser sig mer än 130 meter över Rhens strand strax söder om staden Koblenz. Det sista landet som floden flyter genom innan den når Nordsjön är Nederländerna.

Källa: Koll på Europa, Koll på geografi, Sanoma förlag

Neo och Nathalee

Medelhavet

Vi befinner oss Vid Medelhavet i Italiens södra kust, vi ska snart ner och doppa fötterna i havet.

Somrarna vid Medelhavet är varma och soliga, och det regnar nästan aldrig. Till Medelhavsområdet kommer det mer än 100 miljoner turister varje år för att bada och sola. Det går att odla året om i länderna kring Medelhavet, tillexempel oliver och citrusfrukter.

Emma och Philip

Källa: Koll på Europa, koll på geografi 5, Sanoma förlag

Amazonasfloden

(grundbild pixabay.com/leondeniscf green screen Clara)

Det är Walter, Clara och Amadeus här! Vi vill rapportera från solnedgången i Peru. Vi står vid flodkanten och spanar ut över Amazonfloden.

Amazonasfloden är en flod i Sydamerika. Det är den längsta floden i världen. Den är cirka 7025 km lång. Floden börjar vid Anderna och slutar i Atlanten. Amazonfloden passerar genom länderna Peru, Colombia, Brasilien, Bolivia, Ecuador, Venezuela. Man kan segla upp till 3400 km i floden. Vid flodområdet finns det inga större berg.Det finns 2 500 fiskarter i Amazonfloden. I floden finns darrål, amazondelfin och anakondor.

(Bild av Amadeus)

Pirayor lever också i Amazonfloden och dess bifloder. Vissa pirayor är växtätare. Flera av pirayorna lämpar sig som akvariefiskar.

Amazonasfloden släpper ut cirka 220000 kubikmeter sötvatte

Island

Vi befinner oss på  den spännande ön Island. Inga träd så långt ögat når! Men massor av annan spännande natur.

(grundfoto pixabay.com/lukasbieri  greenscreen Alve)

Island är en vulkan ö. När en vulkan har fått ett utbrott så bildas lava som gör att det blir en ö. Varför det har blivit så, är för att Island ligger på gränsen mellan två av jordskorpans plattor. På Island finns ca 30 aktiva vulkaner, den mest aktiva vulkanen heter Hekla. Islands jordskorpa är tunn därför finns det så många heta källor, dem används till att värma upp hus, växthus och friluftsbad.

Blå lagunen används till kraftverk och sedan kommer det ut till ett populärt turistbad- man säger att det är bra för huden! En het källa är som en gejser fast sprutar inte upp. På Island finns det också stora glaciärer. Den största heter Vatnajökull och är upp till 1 000 meter tjock och från dem kan de komma smält vatten.

Moyna och Joacim

Källa: Koll på Europa , Sanoma utbikdning

Jordens glaciärer

Vi är på ett besök vid Vatnajökull. Det gav oss mersmak och vi vill gärna lära oss mer om glaciärer.

(grundfoto pixabay.com/Pexels greenscreen Oscar)

Idag finns ca.160.000 glaciärer på jorden. Dom finns på platser som i Antarktis och Grönland. Glaciärer finns också i höga bergsområden. Jordens glaciärer är väldigt värdefulla. De innehåller 75% av allt sötvatten som finns. Ismassorna är så tunga att de sakta glider nerför bergen. Lite längre ner på sluttningarna är det varmare, där smälter isen. Från Himalayas glaciärer i Asien rinner de stora floderna Indus, Brahmaputra och Ganges. De ger dricksvatten till flera miljarder människor som bor längs dessa floder. När temperaturen stiger börjar glaciärerna smälta. Forskare tror att glaciärerna kommer smälta, de tror att floderna först kommer att svämma över.

Källa: upptäck världen, liber.se

Johan och Ronja T

Isbjörn och Norra Ishavet

Hej vi rapporterar från norra Ishavet. Vi ser en isbjörn bakom oss. Visste ni att isbjörnar är mycket goda simmare och kan simma upp till 50 mil i det iskalla vattnet mellan packisen och land?

(grundbild pixabay.com/Myriams -foto green screen Walter)

Mateo och Edit